Er du nede med bankdamens termer?

De fleste af os har sikkert siddet i en situation, hvor vi ikke forstår meget mere end halvdelen af de ord, der kommer ud af en andens mund. For mig sker det hver gang, jeg falder i snak med en, der bruger fagtermer.

Jeg gyser nærmest ved tanken.

Når jeg f.eks. sidder til møde med min bankdame, og hun begynder på det volapyk, så stiger jeg af samtaletoget! Og det er her, det går galt. For lærer vi ikke, hvad de forskellige termer betyder, så bliver RKI-klubben fyldt op i samme fart som de amerikanske fængsler.

Derfor har jeg nu taget fortæller-hatten på, så du om 5 minutter ved alt, du skal vide om bankdamens fagtermer – og jeg lover, at der vil være underholdende indslag undervejs, så du ikke stiger af toget.

De 10 OBS’ere (inden for bankens verden)

10 termer vil blive kastet din vej i det kommende skriv, og har du bare lidt styr på dem, når det sidste punktum er sat, så står du bedre end mange andre danskere, som stadig ikke er helt med på, hvad det betyder, når begrebet renters rente snubler ud af munden på bankdamen.

Det bliver kort, det bliver godt, det bliver drønlærerigt.

 1. ÅOP
  ÅOP er forkortelsen for Årlige Omkostninger i Procent og betegner de omkostninger, der er forbundet med det pågældende lån. Vil du have et tydeligere billede af, hvad et lån potentielt kommer til at koste – så er det denne skønne forkortelse, du skal tage blikket hen på.
 2. Renters rente
  Renters rente – det lyder som et kikset 80’er band – men lad dig ikke narre! Dette betegner den rente, som kommer på dine renter. Et eksempel kunne se sådan her ud (hvor jeg har taget udgangspunkt i en rente på 10% på en startkapital på 1.000 kr.)År 1: Startbeløb: 1.000 kr. à Værdi efter renteafregning: 1.100 kr.

År 2: Startbeløb: 1.100 kr. à værdi efter renteafregning: 1.210 kr.
År 3: Startbeløb: 1.210 kr. à værdi efter renteafregning: 1.331 kr.

Pga. renters rente er beløbet efter 3 år 231 kr. mere værd – så renters rente er langt fra en joke.

 1. Inflation vs. Deflation
  De to begreber lyder mere som noget, man skal have en creme for på apoteket – men faktisk beskriver de, hvorvidt priserne på varer og tjenester i vores samfund stiger eller falder. Du har måske hørt det, når folk siger, at der er inflation i Danmark? Det betyder blot, at der er en generel stigning på varer og på lønniveauet.
 2. Kreditvurdering
  Kreditvurdering finder sted, når banken måler din økonomi i hoved og numse, inden du bliver godkendt til et lån. De skal nemlig være helt sikre på, at du betaler pengene tilbage – for de skal nødig ende i en situation, hvor de skal hente deres penge i udlandet. En af grundene til, at flere og flere ansøger om lån online, er, at kreditvurderingen ikke er lige så streng; så er du nervøs for at blive tjekket godt og grundigt igennem, så kan online lån være en mulighed! Tjek eventuelt Moneezy, hvis du mener, online lån er noget for dig!
 3. Insolvens vs. Solvens
  Efter din kreditvurdering vil du blive brændemærket insolvent eller solvent – som en ko i stalden for at sige det lige ud. Er du insolvent, så betyder det, at du ikke er i stand til at betale dine regninger, hvorimod hvis du er solvent, så er du i stand til at betale dine udestående i form af renter, lån etc.
 4. Afdrag
  Afdraget er det beløb af lånebeløbet, der skal betales tilbage hver termin. På korte lån vil du typisk opleve, at afdragene er månedlige, men hvis du optager større lån, kan det også forekomme som årlige.
 5. Rente
  Renten er den ydelse, långiver modtager som betaling for at låne sine penge ud. Renten på dit lån fastsættes ud fra udbud og efterspørgsel på markedet, men også på baggrund af din kreditvurdering. Endnu en grund til at kigge efter et online lån – især hvis du er bange for, at din kreditvurdering hæmmer dig. Hos Moneezy kan du sammenligne lån og få en tryg og sikker oplevelse som låntager. En ret god mulighed for dig, der får svedige håndflader af at gå i banken!
 6. Hovedstol og Provenu
  Lånets hovedstol er det beløb, du oprindeligt har lånt. Dette beløb vil altså ikke få mere fedt på sidebenene over låneperioden – med andre ord, det vil ikke ændre sig. Provenuet er det fysiske beløb, som du modtager. Dette beløb vil typisk være lavere, da der i hovedstolen er medregnet omkostninger og stiftelsesgebyrer.
 7. Forskellige låntyper
  Der findes forskellige typer af lån, og de har hver især deres egen superkraft.
  Et stående lån forstås som et lån, hvor du betaler renter ved hver termin, men hvor hovedstolen først betales ved slutningen af sidste termin.
  Et annuitetslån betales med samme rente og samme afdrag hver termin, og derfor bliver ÅOP’en ens for alle terminer i løbetiden.
  Et serielån betales med samme afdrag på hovedstolen hver termin, og af samme grund bliver terminsydelsen også mindre og mindre. Det betyder, at dine udgifter i starten af låneperioden vil være større – og de hen mod slutningen vil blive mindre.
 8. Moms
  Du er sikkert vokset op med at høre om moms-dit og moms-dat, men ved du egentlig, hvad det betyder? Moms er en forkortelse for meromkostningsafgift og er en fast procentsats på 25%, som du betaler hver gang, du køber varer i butikker eller online.

Det var det. Nu har du fået bankdamens termer fra A-Z – så næste gang du bliver taget med bukserne nede af fagtermer, så har du et par skud i bøssen!

Kilde: https://moneezy.com/dk/

Bankerne står over for nye udfordringer